Yhdistys

TÄRKEÄ TIEDOTUS!

4.3.2023

Hallituksen tietoon on tullut useampi sienitulehdus nimeltä Trichopython mentagrophytes.

Kyseessä on terveen ihon ja limakalvon kautta tarttuvat sienizoonoosi. Kyseinen sienizoonoosi tarttuu hyvin herkästi, koska se lähettää itiöitä, jotka tarttuvat kantajansa keratinisoituneisiin rakententeisiin, kuten karvatuppiin ja ihoon. Sienitulehdukset voivat tarttua suorassa kontaktissa eläimeen tai ihmiseen. Tartunta on mahdollinen myös välillisesti, esimerkiksi häkistä. Sienen itiöt voivat selvitä ympäristössä jopa 12 kuukautta suotuisissa olosuhteissa.

Oireet

Eläin voi olla täysin oireeton tulehduksen kantaja. Näkyvinä oireina voi esiintyä pyöreähköjä, karvattomia, punoittavia laikkuja, joista iho on voinut paksuuntua. Hallituksen tietoon on myös tullut hyvin lieväoireisia tapauksia, jossa ainut näkyvä muutos on ollut pieni rupi, jonka ympärillä on ollut pienesti hilsettä. Oireisto on poistunut viikossa. Eläin jää kuitenkin edelleen tartuttavaksi.

Ihmisillä oireina esiintyy rengasmaisia punoittavia ihomuutoksia, myös ihon märkimistä voi esiintyä. Hiuspohjan infektioissa voi esiintyä hiusten katkeilua, laikuittaista kaljuuntumista sekä hiuspohjan märkimistä.

Testaus

Testaus on mahdollista saada eläimille eläinlääkäriasemilta. Movet Laboratorion kautta on myös mahdollista tehdä kotitesti. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos tulos on positiivinen, eläinlääkäriasemat velvoittavat oman positiivisen testituloksen, ennen kuin voivat määrätä lääkityksen.

Hoito

Kaikki talouden eläimet suositellaan hoidettavan samaan aikaan eläinlääkärin määräämillä tuotteilla/lääkkeillä. Oireiset ihmiset tulee myös hoitaa ja he saavat lääkityksen omalta lääkäriltään.

Lisäksi eläintilat tulisi imuroida huolellisesti ja hävittää pölypussit. Seinät, lattiat, eläimen häkki ja muut varusteet tulee pestä huolellisesti Kloriitilla tai Virkon S:llä. Kaikki tekstiilit, kuten verhot tulisi pestä useampaan kertaan 60 °C:ssä. 10 % klooria sisältävät pesuaineet tuhoavat sieni-itiöitä tehokkaasti. Tarvikkeet, joita ei voi pestä, kuten heinät ja kuivikkeet, tulee hävittää. Nämä toimenpiteet suositellaan tehtävän useamman kerran.

Lääkityksen ja kodin käsittelyn jälkeen suositellaan vielä kahta kontrollinäytettä. Ensimmäinen heti hoidon päätyttyä ja toinen kuukauden päästä tästä.

Hallitus suosittelee nyt kaikkia tarkkailemaan omia lemmikkejään tarkasti. Mikäli oireita tulee eläimille tai ihmisille, suositellaan herkästi testauttamaan kyseinen eläin/henkilö ja hoitamaan tämä asianmukaisesti. Mikäli positiivinen tulos tulee, suositellaan informoimaan kaikkia, jotka ovat voineet altistua tulehdukselle. Mikäli positiivisen tuloksen saanut kesyrotta on ollut yhdistyksen näyttelyssä, toivotaan tietoa myös yhdistyksen hallitukselle.

Lisäksi hallitus ei suosittele nyt lemmikkien siirtelyä tai vaihtoa keskenään.

Vallitsevien olosuhteiden vuoksi hallitus on päättänyt siirtää varotoimena huhtikuun juhlanäyttelyn. Ilmoitamme myöhemmin uuden näyttelypäivän.

LSK ry on sitoutunut maksamaan kasvattajäsentensä testin Movetin kautta. Tarkemmat ohjeet saa hallitukselta (lskhallitus@kesyrotat.fi).


Ystävällisin terveisin Lemmikki- ja showkesyrotat ry:n hallitus

Lähde: Mertaoja, M. Lemmikkijyrsijät ja -kanit zoonoosien välittäjinä. Lisensiaatin tutkielma, Eläinlääketieteellisten biotieteiden osasto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin Yliopisto, 2013

(1) Kommentti

  1. […] NÄYTTELY SIIRTYY! UUSI AIKA ILMOITETAAN MYÖHEMMIN. Lisätietoa täällä. […]

Vastaa