Kun poikaset ovat kotonasi, kannattaa niiden käsittely aloittaa heti. Kesyrotat eivät siis tarvitse alussa aikaa itsekseen, päinvastoin, heti vaan sylittelyä jne. Poikaset voi ottaa häkistä monta kertaa päivän aikana pieniksi hetkiksi syliin tai vaikkapa sohvalle seurustelemaan uuden omistajan kanssa. Pienet poikaset saattavat pissata tai kakata jaloitellessaa häkin ulkopuolella, tämä vähenee ajan kuluessa kun ne tottuvat uuteen kotiin. Jos rotat jaloittelevat esim. sohvalla tai sängyllä, voi siihen laittaa vaikka erillisen vessa-astian vahinkojen minimoimiseksi. Merkkauspissoja saattaa vanhemmiltakin rotilta tulla, jos ne kävelevät vaikkapa lempi-ihmisensä käden yli. Tämä on on rotilta hellyyden osoitus, jolla ne merkkaavat kesyihmisen omakseen, eikä siitä tule rotille suuttua.

Mikäli sinulla on jo valmis lauma mihin poikaset on tarkoitus totuttaa, kannattaa aloittaa toisiinsa tutustuttaminen neutraalilla alueella, jossa vanhemmat rottasi eivät normaalisti oleile. Mikäli sinulta löytyy esim. duna, voit laittaa kaikki siihen. Dunaan ei kannata laittaa totutuksen ajaksi mitään mökkejä tms. sisustuselementtejä. Kun yhteiselo näkyy sujuvan, voi kaikki laittaa häkkiin. Häkki kannattaa siivota ennen koko lauman häkkiin laittamista. Voi myös tehdä niin, että ottaa vanhemmat rotat jaloittelemaan ja laittaa samalla uudet tulokkaat häkkiin. Pienet oppivat mitä häkissä on, ja samalla niiden hajua jää häkin sisälle. Hetken päästä tulokkaat pois häkistä, ja vanhat rotat sisään. Jos vanha lauma ei reagoi poikasten hajuihin häkissä tuhisemalla, hinkkaamalla itseään häkin seiniin, tai pörhistelemällä turkkia, voi yhdistämistä kokeilla neutraalilla maaperällä. Jos vieläkin näyttää sujuvan hyvin, voi koko uuden lauman tulokkaineen päivineen laittaa häkkiin.

Mikäli käy niin, että joku vanhasta laumasta sattuu uusia tulokkaita kiusaamaan, otetaan kiusaaja pois häkistä jäähylle esim. dunaan tai kuljetusboksiin. Tätä toistamalla kiusaajat yleensä oppivat hyvin, ettei kiusaaminen ole suotavaa käytöstä. Yleisesti ottaen luovutusikäiset poikaset otetaan kuitenkin hyvin vastaan laumoissa.