Häkki on rotan koti, siellä se viettää eniten ajastaan ja tästä syystä häkkiin kannattaakin panostaa. Eläinsuojelulain määrittämä vähimmäiskoko ei missään nimessä ole riittävä, rottien kanssa pätee useimmiten sanonta “mitä suurempi, sen parempi”.

Rakensi siis häkkkinsä itse, tai osti tehdasvalmisteisen, tilaa tulee olla riittävästi. Mikä sitten riittää? Kun suositeltavaa on ottaa ennemmin kolme rottaa kahden sijaan, myös häkin koko kasvaa suhteessa. Hyvä aloitushäkki on on esimerkiksi Furet XL, jonka mitat ovat 80x75x86.5 senttimetriä.

Furet XL (kuva: ferplast.com)

Koon lisäksi häkkiä hankkiessa tulee ottaa huomioon pinnaväli. Rotille sopivan häkin pinnaväli ei ole enempää kuin yhden (1) senttimetrin, tosin häkki on aina mahdollista myös verkottaa, mikäli haluaa, mutta verkotus vaatii aikaa ja suhteellisen pitkää pinnaa. Pinnavälin tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa, koska rottien houdinitaidot saattavat tulla uudelle omistajalle yllätyksenä, eikä rottien kaiveleminen esimerkiksi vaatekaapin sokkelista ole mitenkään mielekäs tapa viettää iltaa.

Rottapiireissä kestosuosikiksi häkkien osalta on jo vuosia osoittaunut Critter Nation, joko yksi- tai kaksikerroksisena versiona. Suosion salaisuutena ovat siivouksen sekä sisustamisen helppous, ,minkä mahdollistavat kokonaan aukeavat ovet. Muitakin vastaavia häkkejä on tarjolla, esimerkiksi Liberta Explorer ja Savic Suite Royal 95. Myös useat lintuhäkit ovat rotille sopivia asumuksia.

Midwest Critter Nation sekä Critter Nation Double (kuva: ebay.co.uk)

Jos häkkiä hankkiessa lompakkoon jää pelkkä koi, niin sisustaessa ei välttämättä tarvitse tyhjentää pankkitiliä. Jyrsijöinä rotat tuhoavat hyvin tehokkaasti niille annetut (ja usein myös niiden itse löytämät) virikkeet, joten sen sijaan, että vaatekaapin siivouksen jälkeen kantaisi vanhat vaatteet kierrätykseen, ne kannattaa antaa rotille pesämateriaaliksi. Vanhat t-paidat ja tyynyliinat toimivat kivoina riippumattoina, ja housunlahkeista saa tunneleita talttahampaille.

Tässä koottuna niin kutsuttu tärppilista, eli mitä vähintääkin tarvitsee hankkia.

  • Häkki
  • Kuivike, hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi haapahake, paperipelletti sekä hamppu
  • Pesämökki
  • Juomapulloja (mielellään useampi)
  • Ruokakuppeja (murokulhot tai vastaavat käyvät hyvin)
  • Riippumattoja
  • Virikkeitä, esimerkiksi vihannestikku, juoksupyörä, pahvilaatikoita, kiipeilyyn soveltuvia asioita

Juoksupyörän kokoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota, koska rotalla on vaara vammautua liian pientä pyörää käyttäessään. Halkaisijan tulisi olla vähintään 28 senttimetriä, jotta eläimellä on riittävästi tilaa.

Kaytee Silent Spinner (kuva: ebay.com)

Bioaktiivinen kaivelulaatikko on hiljattain saavuttanut suosiota myös meillä Suomessa, osa on toteuttanut tämä suoraan häkkiin, osa erillisenä virikkeenä. Häkin voi myös sisustaa täysin luonnonmateriaaleilla, mikäli intoa ja kekseliäisyyttä riittää. Jotta elävä pohja toimisi, se vaatii niin kutsuttuja talonmiehiä, eli siiroja ja hyppyhäntäisiä. Nämä pikkuötökät pitävät huolen siitä, ettei pohjamateriaali pääse homehtumaan.

Lisäksi voi hankkia vessalaatikon, mattoja tasoille, sekä tuoda ulkoa lehtipuiden oksia jyrsittäväksi. Ulkoa tuodut virikkeet tulee kuitenkin vähintäänkin pestä kuumalla vedellä mahdollisten ötököiden varalta. Ikea on perinteisesti ollut rottailijoiden suosiossa, sekä edullisten hintojen, että erittäin hyvin rotille sopivien tuotteiden ansiosta.

Esimerkkejä Ikean valikoimasta. (kuvat: ikea.com

Vaikka rotat ovat taitavia kiipeilijöitä, niillekin sattuu välillä vahinkoja, ja niinpä häkin turvallisuus kannattaa varmistaa ennakkoon. Riippuvat virikkeet ja tasot on suositeltavaa asettaa niin, ettei missään kohtaa häkkiä ole pitkää pudotusta. Varsinkin vanhemmat urokset saattavat olla hyvinkin kömpelöitä, ja tällöin on syytä hankkia tikkaita ja ramppeja kulkemista helpottamaan.

Häkkiä siivotessa käytössä ovat miedot puhdistusaineet, joko eläimille tarkoitetut tai sitten esimerkiksi mäntysuopa laimennettuna vedellä. Siivous kerran viikossa on riittävä tahti, toki välissä voi vaihtaa likaantuneita kankaita tarvittaessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rotille on luontaista merkkailla reviiriään, johon häkkikin kuuluu, ja siten tiheä siivoustahti aiheuttaa tiheää pissailua.

Siivouksen yhteydessä voi hyvin myös muutella häkin järjestystä, jolloin rotilla on uutta tutkittavaa puhtaassa kodissaan. Siivouksen paras palkinto onkin innokkaiden piuhapeppujen touhujen seuranta.

Lähteet: