Ulkomuotoluokassa (UML) rotat arvioidaan rotumääritelmän perusteella, eli niitä verrataan kesyrotan ihanteeseen. Eläimet arvioidaan jokainen omassa luokassaan, jaettuna värin, kuvion sekä turkin perusteella. Ulkomuotoluokassa naaraat ja urokset kilpailevat keskenään, lisäksi tuomari voi valita Lupaavimman Juniorin (LJ) alle 6 kuukautta vanhojen rottien joukosta.

Tärkeimmät kriteerit ulkomuotoluokan eläimille ovat tyyppi, eli tuomari arvioi eläintä kokonaisuutena. Tämän lisäksi rotumääritelmä määrittelee, mitkä ominaisuudet ovat millekin muunnokselle toivottavia, esimerkiksi vaikka rex-rotan turkin kiharuus, tai yksivärisen eläimen värin tasaisuus ja syvyys. Tuomareilla on myös omat mieltymyksensä sekä näkemyksensä eri muunnoksista, joten kahta täysin samanlaista arviota tuskin tulee vastaan.

Ulkomuotoluokan hyöty kasvattajille on korvaamaton, varsinkin kasvatuksen alussa olevien kasvattajien osalta. Tämä ei silti tarkoita, etteivätkö kokeneemmatkin kasvattajat toisi aarteitaan näytille, ja aina on mahdollisuus oppia uutta, vaikka sitten muiden saamia arvosteluita tutkimalla. Tuomari arvioi esitettävän rotan jalostusominaisuuksia, mikä on erityisen tärkeää kasvattajille, omille eläimilleen hyvin herkästi sokeutuu, kuten jokainen kasvattaja varmasti tietää.

Kun arvostelut on saatu päätökseen, tuomarin tehtävänä on valita päivän parhaat. LSK:n näyttelyissä jokaisen neljän kilpailuryhmän sisältä sijoittuu enimmillään kolme parasta eläintä, ja tämän lisäksi muutkin hienot eläimet voivat saada sertejä, mitkä taas mahdollistavat tittelien keruun.

Elina Ilves, lemmikkiluokan tuomari ja UML-harjoittelija