PDF

In English

Kesyrotan rotumääritelmä

Rotan tulee olla hyvän kokoinen olematta kuitenkaan lihava. Naaraat ovat uroksia pienempiä ja rakenteeltaan sirompia. Vartalon tulee olla kiinteä ja lihaksikas ja kaareutua lantion kohdalta kohti hännäntyveä. Vartalon tulisi olla sopusuhtainen ja pitkä, ylhäältä katsottuna vartalo tasainen, ei etu- tai takapainotteinen. Pään tulee olla linjakas, pitkä ja sopusuhtainen olematta kuitenkaan terävä kuono-osasta. Silmien tulee olla pyöreät, hyvän kokoiset ja ulkonevat. Korvien tulee olla pystyt, symmetriset, pyöreät ja sileät. Hännän tulee olla pyöreä, paksumpi tyvestä, kaventuen tasaisesti hännänpäätä kohti. Hännän pituuden tulisi vastata vartalon pituutta. Turkin tulee olla sileä ja tiivis (poislukien rex). Karvapeite on ohuempi hännässä, korvissa sekä jaloissa. Urosten turkki on yleensä karheampi ja peitinkarvat ovat pidemmät.

Dumbo

Korvat ovat sijoittuneet alas pään sivuille. Korvat ovat leveämmät kuin pystykorvaisella rotalla. Korvien tulee olla symmetriset, pyöreät, sileät ja tasareunaiset. Päänmuodon ja -kiinnittymisen tulee olla rotumääritelmän mukaiset. Korvien sijainti antaa vaikutelman erottuvammasta takaraivosta, mutta kyömyniskaisuus tai muut rakenteelliset muutokset eivät ole sallittuja.

Rex

Turkin tulee olla tiivis ja selkeästi kihartuva, iän myötä turkin oheneminen on normaalia. Pää ja niskan alue sekä vatsaturkki voivat olla vähemmän kiharat. Viikset ovat kiharat. Peitinkarvojen vähäisyys on normaalia, varsinkin iän myötä. Tämän vaikutus väriin tulee ottaa huomioon arvostelussa. Kesyrottien trimmaaminen ja muu turkin vastaava käsittely on kiellettyä. Muutos astuu voimaan 1.1.2024

Kääpiökesyrotat hyväksytään lemmikki- ja agilityluokkiin 1.11.2022 alkaen.

KÄÄPIÖKESYROTAN (DWARF) ROTUMÄÄRITELMÄ

Täysikasvuisen kääpiökesyrotan tulee vastata kooltaan korkeintaan noin parikuisen normaalikokoisen kesyrotan kokoa ja olla selkeästi tunnistettavissa kääpiökesyrotaksi, suosituspaino alle 150 grammaa. Pään tulee olla samantyylinen kuin normaalikokoisella kesyrotalla, pään muodon ollessa kuitenkin sirompi ja kuono-osan terävämpi. Silmien tulee olla pyöreät, hyvän kokoiset ja ulkonevat. Korvien tulee olla isot ja hyvin muotoutuneet. Vartalon tulisi olla sopusuhtainen ja pitkä. Lanne on hieman pyöreämpi kuin normaalikokoisella kesyrotalla, mutta lantion luut eivät saa tuntua käteen rottaa käsiteltäessä. Häntä ei ole yhtä pitkä tai paksu kuin normaalikokoisella kesyrotalla, mutta se ei myöskään saa olla kulmikas tai korostuneen ohut, hännän luut eivät saa olla silmin nähtävissä. Kääpiöille tyypillistä on pehmeä turkinlaatu. Kääpiökesyrotilla tunnustetaan kaikki samat muunnokset kuin normaalikokoisilla kesyrotilla.

Ryhmä 1: Yksiväriset

Perusvärin tulee olla kauttaaltaan tasainen ja ulottua ihoon saakka. Vatsa sekä jalat päällivärin mukaiset. Silvertikkaus sallittu muunnoksilla black, blue, chocolate, mink, lilac, russian blue.

Black (ba)

Perusväri on mahdollisimman syvän musta. Silmät mustat.

Buff (bu) rubiinisilmäinen black

Perusväri on vaalea savunharmaa. Silmät tumman rubiinit.

Champagne (cha) punasilmäinen black

Perusväri on kylmä kerma harmahtavalla sävyllä. Silmät punaiset.

Chocolate (cc)

Perusväri on rikas, syvä suklaanruskea. Silmät mustat.

Caramel (car) rubiinisilmäinen chocolate

Perusväri on vaalea beige. Silmät rubiinit.

Cream (cr) punasilmäinen chocolate

Perusväri on vaalea, kermainen beige. Silmät punaiset.

Blue (bl)

Perusväri on heleä sinisenharmaa selkeällä sinisellä sävyllä. Silmät mustat.

Ice (i) punasilmäinen blue

Perusväri on lähes valkoinen viileällä, jäänsinisellä sävyllä. Silmät punaiset.

Lilac (li)

Perusväri on pastellinen kyyhkynharmaa. Silmät tumman rubiinit tai mustat.

Russian blue (rb)

Perusväri on teräksensininen. Jauhoisuus sallittua. Silmät mustat.

Russian buff (rbu) rubiinisilmäinen russian blue

Perusväri on vaalea savunharmaa teräksensinisellä sävyllä. Jauhoisuus sallittua. Silmät tumman rubiinit.

Russian dove (rdo)

Perusväri on pastellinharmaa. Jauhoisuus sallittua. Silmät mustat.

Russian silver (rs)

Perusväri on heleä vaalea siniharmaa. Jauhoisuus sallittu. Silmät mustat. 

Mink (mi)

Perusväri on harmaa rusehtavansinisellä sävyllä. Silmät mustat.

Pearl (pe)

Perusväri on vaalean hopeanharmaa. Karvojen kärjet ovat hopeanharmaat. Pohjaturkki on vaalean kermainen. Vatsaturkki vaalean hopeanharmaa. Silmät mustat.

Pink eyed white (pew)

Perusväri on valkoinen. Silmät punaiset.

Marten (mrt)

Perusväri on mahdollisimman tumma lyijynharmaa. Iän myötä vaaleneminen sallittua, antaen jauhoisen yleisvaikutelman. Silmänympärykset ja viiksipeti vaaleammat. Silmät punaiset.

Black eyed marten (be mrt)

Perusväri on mahdollisimman tumma lyijynharmaa. Iän myötä vaaleneminen sallittua, antaen jauhoisen yleisvaikutelman. Silmänympärykset ja viiksipeti vaaleammat. Silmät mustat.

Ivory (ivo)

Perusväri on vaalea norsunluu. Silmät mustat.

Stone (sto)

Perusväri on lämmin, vaalea maitokaakao. Silmät mustat.

Sable (sa)

Perusväri on kylmä, tumma ruskea. Silmät mustat.

Silvermane (sm) 

Hyväksytty väreissä black, chocolate, russian blue.

Perusvärin mukainen pohjaväri. Läpikuultavat karvojen kärjet antavat turkille hopeisen yleisvaikutelman. Viiksipeti ja silmien ympärys muun vartalon väriä tummemmat. Turkki on silkkinen, pehmeä ja hohtava.

Ryhmä 2: Tikatut 

Eläimellä tulee olla selkeästi erottuvat vatsalinjat, vatsaturkki on vaaleampi kuin päälliturkki. Peitinkarvat muodostavat selkeän, tasaisen tikkauksen. Tassut päälliturkkia vaaleammat.

Agouti (ag)

Perusväri on rikas ruosteenruskea. Pohjaturkki harmaa. Peitinkarvat mustat. Vatsaturkki hopeanharmaa. Silmät mustat.

Topaz (to) rubiinisilmäinen agouti

Perusväri on samea ruskeanoranssi. Pohjaturkki vaaleanharmaa. Peitinkarvat hopeanharmaat. Vatsaturkki vaaleanharmaa. Silmät tumman rubiinit. 

Amber (am) punasilmäinen agouti

Perusväri on heleä oranssi. Pohjaturkki kellertävä kerma. Tikkaus hopeanharmaa. Vatsaturkki luonnonvalkoinen. Silmät punaiset. 

Sienna (sn)

Perusväri on rikas punaruskea. Pohjaturkki harmaanruskea. Peitinkarvat suklaanruskeat. Vatsaturkki vaalean hopeanharmaa. Silmät mustat. 

Saffron (saf) rubiinisilmäinen sienna

Perusväri on kirkas ruskeanoranssi. Pohjaturkki kerma. Peitinkarvat vaalean hopeanharmaat. Vatsaturkki kerma. Silmät rubiinit. 

Blue agouti (bl ag)

Perusväri on ruskean ja siniharmaan sekoitus. Pohjaturkki harmaansininen. Peitinkarvat tumman siniharmaat. Vatsaturkki vaalea hopeanharmaa. Silmät mustat.

Lilac agouti (li ag)

Perusväri on vaalean kullanruskean ja kyyhkynharmaan sekoitus. Pohjaturkki vaaleanharmaa. Peitinkarvat kyyhkynharmaat. Vatsaturkki vaaleanharmaa. Silmät mustat tai rubiinit.

Russian agouti (rag)

Perusväri on ruskean, harmaan ja teräksensinisen sekoitus. Pohjaturkki harmaansininen. Peitinkarvat teräksensiniset. Vatsaturkki hopeanharmaa. Jauhoisuus sallittu. Silmät mustat.

Russian topaz (rto) rubiinisilmäinen russian agouti

Perusväri on heleä ruskeanoranssi. Pohjaturkki vaalean siniharmaa. Peitinkarvat vaalean sinihopeat. Vatsaturkki vaalea hopea. Jauhoisuus sallittu. Silmät rubiinit. 

Russian dove agouti (rdo ag)

Perusväri on vaalea kullanruskean ja pastellinharmaan sekoitus. Pohjaturkki vaaleanharmaa. Peitinkarvat pastellinharmaat. Vatsaturkki vaaleanharmaa. Jauhoisuus sallittu. Silmät mustat tai rubiinit.

Russian silver agouti (rs ag)

Perusväri on vaalean kullanruskean ja heleän siniharmaan sekoitus. Pohjaturkki vaaleanharmaa. Peitinkarvat heleän siniharmaat. Vatsaturkki vaalea hopea. Jauhoisuus sallittu. Silmät mustat.

Cinnamon (ci)

Perusväri on kanelinruskea. Pohjaturkki harmaa. Peitinkarvat tumman ruskeat. Vatsaturkki vaalea hopeanharmaa. Silmät mustat.

Cinnamon pearl (ci pe)

Perusväri muodostuu kolmesta värikerroksesta: kerma, sininen ja oranssi. Peitinkarvat hopeanharmaat. Yleisilme kultainen hopeisella hohteella. Vatsaturkki vaalea hopeanharmaa. Silmät mustat.

Pink eyed golden (pe go)

Perusväri on vaalea hunaja. Pohjaturkki on vaalea kerma. Vatsaturkki lähes valkoinen. Silmät punaiset.

Golden (go)

Perusväri on vaalea hunaja. Pohjaturkki vaalea kerma. Vatsaturkki lähes valkoinen. Silmät mustat.

Silvermane

Hyväksytty väreissä agouti, sienna, russian agouti.

Perusvärin mukainen pohjaväri. Läpikuultavat karvojen kärjet antavat turkille vaalean kullan yleisvaikutelman. Viiksipeti ja silmien ympärys muun vartalon väriä tummemmat. Turkki on silkkinen, pehmeä ja hohtava.

Ryhmä 3: Pointilliset 

Eläimellä on selkeästi erottuvat pointit korvissa, tassuissa, kuonossa sekä hännäntyvessä. Himalayan muunnoksilla pointit eivät ole yhtä laajat ja voimakkaat kuin siamese muunnoksilla. Yksivärisillä on selkeämmät ja erottuvammat pointit kuin tikatuilla pointillisilla.

Himalayan (hi)

Vartalon väri valkoinen. Hyväksytyt pointtivärit: seal, agouti, russian blue, blue, chocolate. Silmät punaiset. 

Black eyed himalayan (be hi)

Vartalon väri valkoinen. Hyväksytyt pointtivärit: seal, agouti, russian blue, blue, chocolate. Silmät mustat.

Golden himalayan (go hi)

Vartalon väri heleä hunaja. Pohjaturkki vaalea kerma. Vatsaturkki lähes valkoinen. Pointit siennan väriset. Silmät mustat.

Siamese seal point (ssp)

Vartalon väri kylmä beige. Pointit tumman seepiat. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät punaiset sinisin renkain. 

Black eyed siamese seal point (bessp)

Vartalon väri kylmä beige. Pointit tumman seepiat. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät mustat. 

Siamese chocolate point (scp)

Vartalon väri vaalea beige. Pointit suklaanruskeat. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät punaiset sinisin renkain. 

Black eyed siamese chocolate point (bescp)

Vartalon väri vaalea beige. Pointit suklaanruskeat. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät mustat. 

Siamese blue point (sbp)

Vartalon väri norsunluu. Pointit siniset. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät punaiset sinisin renkain. 

Black eyed siamese blue point (besbp)

Vartalon väri norsunluu. Pointit siniset. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät mustat. 

Siamese russian blue point (srbp)

Vartalon väri vaalea savunharmaa. Pointit teräksisen siniharmaat. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät punaiset sinisin renkain. 

Black eyed siamese russian blue point (besrbp)

Vartalon väri vaalea savunharmaa. Pointit teräksisen siniharmaat. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät mustat. 

Siamese agouti point (sap)

Vartalon väri vaalean kellertävä. Pointit agoutin väriset. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät punaiset sinisin renkain.

Black eyed siamese agouti point (besap)

Vartalon väri vaalean kellertävä. Pointit agoutin väriset. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät mustat.

Golden siamese (gos)

Vartalon väri rusehtava aprikoosi. Pointit agoutin/siennan väriset. Varjostus sävyttyy tasaisesti pointeista vartalon väriin. Silmät mustat. 

Burmese (bur)

Vartalon väri rikas, lämmin maitokaakao. Pointit ruskeat. Silmät mustat.

Sable burmese (sa bur)

Vartalon väri kylmä, tumma ruskea. Pointit tumman ruskeat. Silmät mustat.

Russian burmese (rbur)

Vartalon väri harmaanruskea sinisellä sävyllä. Pointit tumman siniharmaat. Jauhoisuus sallittu. Silmät mustat.

Wheaten burmese (wh bur)

Vartalon väri vaaleanruskea, kypsän vehnän sävy. Tikkaus perusväriä tummempaa. Selkeät kylkilinjat, vatsaväri hopeanharmaa. Pointit agoutin väriset. Silmät mustat.

Sable wheaten burmese (sa wh bur)

Vartalon väri tumma ruskeanharmaa, kypsän rukiin sävy. Tikkaus perusväriä tummempaa. Selkeät kylkilinjat, vatsaväri hopeanharmaa. Pointit agoutin väriset. Silmät mustat.

Silvermane

Sallittu väreissä burmese, sable burmese, wheaten burmese, sable wheaten burmese

Perusvärin mukainen pohjaväri. Läpikuultavat karvojen kärjet antavat mustan ryhmän muunnoksen turkille hopeisen yleisvaikutelman, agoutiryhmän muunnoksella vaalean kullan. Viiksipeti ja silmien ympärys muun vartalon väriä tummemmat. Turkki on silkkinen, pehmeä ja hohtava.

Ryhmä 4: Kuviolliset

Värittyneiden alueiden tulee olla joko yksiväristä tai tikattua tunnustettua värimuunnosta ja niiden tulee olla selkeästi erotettavissa valkoisista alueista. Eläimellä saa olla eriväriset silmät, jos silmien väriero ei ole suuri.

Badger (bdg)

Päässä on symmetrinen laukki, joka ei saa levitä silmien yli tai poskiin. Tassut ja vatsa muodostavat yhtenäisen valkoisen alueen. Kuvion vatsalinjat ovat suorat eikä valkoinen alue nouse kylkiin. Häntä värittynyt vähintään puoleen väliin asti.

Bareback (bb)

Pään, kurkun, rinnan ja hartiat peittää yhtenäinen huppu. Kuvion reuna on suora ja tasainen. Muualla vartalossa ei värillisiä alueita. 

Berkshire (bk)

Tassut ovat valkoiset. Vatsakuvio on tasareunainen suorakulmio. Kuvio sijoittuu tassujen väliin yhdistymättä tassukuvioihin. Häntä on mahdollisimman värittynyt.

Irish (ir)

Tassut ovat valkoiset. Rinnassa on symmetrinen kolmio, joka ei saa jatkua vatsaan. Kuvio sijoittuu etutassujen väliin yhdistymättä tassukuvioihin. Häntä on mahdollisimman värittynyt.

Hooded (hd)

Pään, kurkun, rinnan ja hartiat peittää yhtenäinen huppu. Kuvion reuna on suora ja tasainen. Huppu jatkuu katkeamattomana ja tasareunaisena satulana selän yli mahdollisimman pitkälle hännän päähän asti. Satulan leveys on noin 2-4 cm suhteutettuna eläimeen kokoon. Muualla vartalossa ei värillisiä alueita. 

Variegated (var)

Pään ja hartiat peittää tasareunainen huppu. Päässä on tähti tai laukki. Selkäpuolen peittää erilliset pilkut. Pilkut hännässä ovat toivottavia.

Capped (ca)

Päässä on värillinen lakki. Kuvion reuna seuraa leukalinjaa eikä jatku korvien taakse. Tähti otsassa toivottava. Loppuosa vartalosta valkoinen.

Black eyed white (bew)

Perusväri on valkoinen. Silmät mustat.

Essex (esx)

Päässä on tähti. Tassut ja vatsa muodostavat yhtenäisen valkoisen alueen. Iän myötä perusväri haalistuu tasaisesti selästä kylkiin sulautuen valkoiseen vatsaan. Essex-geeni vaikuttaa perusväriin vaalentavasti.

Masked (ma)

Naamassa symmetrinen värillinen maski, joka peittää silmät. Kuvio ei saa levitä korviin tai kuonoon. Loppuosa vartalosta valkoinen.

Husky (hu)

Päässä on symmetrinen laukki, joka leviää poskiin. Värillinen alue alkaa silmistä, jatkuen yli korvien sekä selän, aina kyljille ja vähintään hännäntyveen saakka. Tassut ja vatsapuoli valkoiset. Kuvion vatsalinjat ovat suorat eikä valkoinen alue nouse kylkiin. Iän myötä valkoisten karvojen määrä lisääntyy tasaisesti, jolloin värin yleisvaikutelma vaalenee. Perusvärin tulee säilyä tunnistettavana. Husky-geeni vaikuttaa silmien väriin vaalentavasti.

Husky striped (hu st)

Päässä on symmetrinen laukki, joka leviää poskiin. Värillinen alue alkaa silmistä, jatkuen yli korvien tasaisena satulana selän yli häntään. Satulan leveys on noin 2-5 cm suhteutettuna eläimeen kokoon. Muut alueet valkoiset. Iän myötä valkoisten karvojen määrä lisääntyy tasaisesti, jolloin värin yleisvaikutelma vaalenee. Perusvärin tulee säilyä tunnistettavana. Husky-geeni vaikuttaa silmien väriin vaalentavasti.

25.04.2024