Rotan näyttelyyn valmistautuminen ei vaadi suuria toimenpiteitä, kun lemmikin perushoito on kunnossa. Rotan kynnet on aina syytä leikata säännöllisesti ja häntää pestään, sekä etenkin rasvataan aina tarvittaessa. Kun hännän rasvaa kerran viikossa, siihen ei pääse pinttymään likaa, ja peseminen helpottuu huomattavasti.

Ennen näyttelyä rotan kynnet kuitenkin tarkistetaan ja tarvittaessa lyhennetään. Näyttelyä varten myös turkki ja häntä puhdistetaan esimerkiksi hellävaraisella koiranshampoolla. Rottaa pestessä on tärkeää, ettei sen päätä ja korvia kastella. Jos hännässä on sitkeää likaa, sitä voi harjata lasten hammasharjalla tai pienellä, pehmeällä sienellä varovaisesti, myötäsuomuun vartalosta hännänpäätä kohden. Kuivatellessa on tärkeää huolehtia siitä, ettei rotta pääse vilustumaan. Lopuksi häntä rasvataan hajustamattomalla perusvoiteella, mitä rasvaisempaa voide on, sen parempi. Rotan turkkiin ei saa käyttää mitään aineita, jotka muuttavat sen luonnollista väriä tai rakennetta.  

Rex-rotan trimmaaminen (eli pitkien peitinkarvojen poistaminen sormin nyppimällä) on sallittua, muttei pakollista, eikä trimmaus saa aiheuttaa rotalle kipua.

Näyttelyyn rotta tuodaan kuljetusboksissa (esim. Ferplast Geo Large). Boksiin ei kannata laittaa erityisen paljon sisustusta: kuiviketta pohjalle, evästä (kurkkua kannattaa laittaa nesteen saamiseksi) ja mielellään jotakin pehmikettä, jotta nukkuminen on mukavampaa – päivä on rotalle pitkä. Kahta saman väristä ja turkkimuunnoksista eläintä ei tule laittaa samaan kuljetusboksiin, jotta tuomari tietää, mikä rotta olisi määrä arvostella.

Rottien valmistelun lisäksi myös omistajan kannattaa huolehtia omat valmistelunsa ajoissa valmiiksi, jottei näyttelyä edeltävä yö mene harakoille. Koska näyttelymatkat ovat usein pitkiä, vähintään kuskin on syytä nukkua kunnon unet edellisenä yönä.

Muistilista näyttelyssä tarvittavista asioista:

  • eväät itselle sekä rotille (rottien tapauksessa kuivaruoka, kurkku ja viinirypäleet, herkut)
  • puhdistuspyyhkeet
  • häntärasva
  • kynsileikkurit
  • teippi ja sakset (numerolappujen kiinnittämistä varten)
  • pikkurahaa buffettia varten