Lemmikkirotan hoito ei ole vaikeaa, mutta tiettyjä asioita on hyvä tietää jo ennen rotan hankkimista. Ruokinnasta on tietoa toisessa osiossa, joten sitä ei tässä käsittellä, vaikka se tärkeä osa hoitoa onkin.
Häkin siivous
Rottahäkki pitää siivota kokonaan tavallisesti viikon-parin välein. Siivoustarve riippuu häkin ja siellä asuvan lauman koosta sekä käytössä olevasta pohjamateriaalista. Perussiivoukseen riittää kuivikkeiden vaihto, pintojen pyyhintä sekä virikkeiden pesu tai vaihto uusiin. Noin kerran kuukaudessa on hyvä lisäksi suihkuttaa häkki puhtaaksi.
Jotkut rotat eivät pidä siitä, että niiden reviirillään häärätään, joten rotat voi olla viisainta siirtää siivouksen ajaksi vaikkapa kuljetusboksiin odottamaan. Jotkut rotat ovat toki myös kiinnostuneita tutkimaan, mitä ihmispalvelija puuhaa ja osallistuvat siivoukseenkin mielellään. Kaikki rotatkin ovat persoonia.
Seurustelu
Rotta kaipaa paljon seuraa ja virikkeitä, joten sen olisi hyvä päästä joka päivä jaloittelemaan häkistä ja ihmiskaverin seuraan. Jos se on turvallisesti mahdollista, jaloittelevat rotat mielellään lattialla, mutta omistajan on tällöin huolehdittava siitä, että johdot, myrkylliset huonekasvit ja muut mahdollisesti vaaralliset vaaratekijät ovat poissa rottien ulottuvista. Rotat ovat varsin taitavia kiipeilijöitä, joten tässä saa omistaja joskus käyttää melkoisesti mielikuvitustaan. Samoin koloset, johon rotta voisi mennä (tiskinkoneen/uunin/kirjahyllyn taakse, ilmastointiaukkoihin jne.) kannattaa tukkia. Jos rottaturvallisen asunnon tai huoneen järjestäminen ei onnistu, se ei kuitenkaan ole este rottakaverien hankkimiselle. Jaloittelupaikan voi järjestää myös sängyn päälle tai sohvalle – joskin tällöin jaloittelu vaatii hieman tarkempaa vahtimista. Suosittelen myös suojaamaan sohvakankaan tai peiton toisella kankaalla sotkujen varalta.
Lisäksi rotta usein istuu mielellään omistajansa olkapäällä, kun tämä puuhailee omia juttujaan. Varsinainen siliteltävä syliotus rotta harvemmin on, mutta varsinkin vanhemmiten rotta oppii nauttimaan myös näistä hellittelyhetkistä.
Rotat pitävät myös monenlaisista leikeistä. Kuumana hellepäivänä on esimerkiksi herneiden pyydystäminen laakeasta vesiastiasta suurta huvia. Siivouspäivänä voi vaikkapa kovia makaroneja sitoa etsittäviksi yllätysherkuiksi häkin pinnoihin. Pahvilaatikkoihin, tyhjiin wc-paperirulliin tai vaikka munakennoihin voi laittaa herkkupaloja, jotka rotta saa ottaa nakertamalla tai avaamalla laatikon, jos osaa.
Erityisesti nuoret rotat ovat usein innokkaita painimaan myös ihmiskäden kanssa. Voi kutittaa rotan masua ja sen jälkeen jahdata kädelläsi rottaa, tai kipityttää kättäsi karkuun. Tätä leikkiä rotta voi haluta leikkiä yllättävänkin kauan.
Kynsien leikkaus
Rotan kynsiä pitää tavallisesti leikata säännöllisesti, sillä ne eivät lemmikillä kulu samalla tavoin kuin villeillä serkuillaan. Liian pitkät kynnet raapivat käsitellessä omistajaa ja peseytyessä rottaa itseäänkin. Joskus kynsi saattaa kasvaa myös niin pitkäksi, että se voi kaareutua ja tarttua kiinni vaikkapa riippumattoon.
Rotta ei tavallisesti erityisesti nauti näistä kynsihoidoista, vaan saattaa hyvinkin rimpuilla ja piippailla. Kynsien tarkastukseen ja leikkaamiseen kannattaakin totuttaa rotta jo aivan pienenä.
Aluksi voit pyytää apua toiselta ihmiseltä, joka voi pitää rottaa napakasti kiinni, jolloin sinä voit ottaa rottaa kiinni tassusta toisella kädellä ja toisella leikata kynnet. Yksin leikatessa rotta kannattaa painaa vasten rintaa tukevasti ja pitää samalla kiinni käpälästä. Tämä voi vaatia totuttelua sekä omistajalta että rotalta. Kun kynnet on leikattu – aluksi vaikka vain yksi kynsi tai käpälä kerrallaan – on rottakaverille syytä antaa kiitosherkku palkinnoksi urheudesta, jotta kokemuksesta jää mukavampi mieli.
Kynnestä leikataan läpinäkyvä kärki – tummemmassa alueessa kynnen sisällä kulkee verisuonia. Leikkaamiseen voi käyttää ihan ihmisten kynsisaksia tai pieniä kynsileikkureita.
Hännästä huolehtiminen
Kesyrotat ovat tavallisesti siistejä eläimiä, jotka pitävät turkkinsa puhtaana. Hännästä huolehtiminen ei kuitenkaan kuulu juuri yhdenkään rotan mielipuuhiin, ja takana keikkuva häntä kerääkin helposti kaikenlaista pintaansa. Tästä syystä häntä olisi hyvä pestä säännöllisesti lämpimällä vedellä ja esimerkiksi koiranshampoolla. Lasten pehmeä hammasharja tai pehmeä sieni voivat olla hyviä apuja lian irrottamisessa, mutta varsinkin tällöin on tärkeää huomioida, että puhdistus suoritetaan myötäsuomuun, ruumiista hännänpäätä kohden. Vastasuomuun hangatessa häntä helposti vaurioituu.
Pesun jälkeen – ja viikottain muutenkin – häntä rasvataan miedolla perusvoiteella. Rasva saa olla kunnolla rasvaista, ja sitä voi hieroa häntään hetken aikaa. Kuiva häntä kerää helpommin sitkeää likaa ja voi mennä jopa kivuliaille haavoille.
Kylvetys
Hännän lisäksi ajoittain saattaa olla tarpeen kylvettää rotta kokonaan. Tässäkin asiassa rotat ovat yksilöitä, niin yleisesti porsastelun kuin kylpyyn suhtautumisen osalta. Toiset rotat eivät kaipaa pesua juuri koskaan, toiset taas uivat puurokupissa tai sikailevat muuten. Varsinkin uroksille veden kanssa kontaktiin joutuminen saattaa aiheuttaa suunnatonta tuskaa, jota ilmaistaan kiljumalla sydäntä särkevästi. Jotta pesuhetki olisi kaikille osapuolille mahdollisimman miellyttävä, kannattaa alkuunsa huolehtia ensinnäkin pesuveden lämpötilasta – se saa olla reilusti kädenlämpöistä lämpimämpää – ja mielellään laskea vesi altaaseen valmiiksi. Jotkut rotat säikähtävät hanasta tulevaa vettä, joten sen käyttö kannattaa jättää mahdollisimman vähälle.
Rottien pesuun sopivat miedot, eläimille tarkoitetut shampoot. Mikäli tarkoituksena ei ole suorittaa näyttelypuunausta, ei shampoon ominaisuuksilla ole suuresti merkitystä. Shampoopesun jälkeen huolellisesti huuhdeltu turkki kuivataan hellästi pyyhkeellä, minkä jälkeen sydänjuuriaan myöten loukattu eläinparka päästetään kuivattelemaan vedottomaan paikkaan ennen paluuta häkkiin. Turkin tulee olla täysin kuiva, ennen kuin rotta palaa takaisin häkkiinsä, jotta vilustuminen voidaan välttää. Koska pesu muuttaa rotan luontaista hajua, on suositeltavaa pestä muutkin laumanjäsenet samaan aikaan turhien nahinointien välttämiseksi.
Terveyden tarkkailu
Jokaisella omistajalla tulee luultavasti päiviä, jolloin ei ehdi juoksuttaa rottia tuntikausia. Se ei kaada maailmaa, mutta siitä huolimatta on tärkeää, että rotan yleisvointi tarkastetaan päivittäin. Rotan elämässä kaikki muutokset tapahtuvat selvästi nopeammin kuin ihmisellä, joten ongelmat olisi tärkeää huomata heti niiden ilmettyä, jotta vaivaa voitaisiin vielä hoitaa. Tämä kannattaa pitää mielessä myös silloin, kun rotalle mietitään hoitajaa vaikkapa lomareissun ajaksi.
Kuvat © Lena Haapamäki
Lähteet:
The Kiwi Rat Resource. 28.6.2021
Rat Behavior and Biology 28.6.2021