Mitä näyttelyssä tapahtuu?

Kesyrottanäyttelyssä on aina antoisaa käydä; tarjolla on erilaisia näyttelyluokkia joista voi valita  mieleisensä, yhden tai useamman, tai vaikka ei olisi rottia mukana laisinkaan! Näyttelyssä tapaa monia kasvattajia, rottaharrastajia ja lajista kiinnostuneita eri puolelta Suomea!

Näyttelypäivä alkaa silten, että jokainen näytteilleasettaja saa ilmoittamilleen rotille numerolaput, jotka teipataan kuljetusboksien päälle näkyville.  Numerot määräytyvät näyttelyluettelon perusteella, ja kertovat missä järjestyksessä tuomari arvioi näyttelyssä mukana olevat eläimet. Näyttelypaikalle kannattaakin tulla ajoissa, jotta oma rotta pääsee varmasti vuorollaan arvosteluun!

Näytteilleasettajat nostavat numeroidut kuljetusboksit niille varatuille pöydille ja tarkistavat että sisällä on riittävästi nestettä (yleensä kurkkua tai viinirypäleitä) sekä ruokaa ja etteivät asukkaat ole matkan aikana tuhrineet itseään, Tarvittaessa tehdään viimehetken toimenpiteitä.

Arvostelu tapahtuu anonyymisti, eli tuomarin ei tule tietää kuka on minkäkin eläimen omistaja! Jokaisella tuomarilla on aina näyttelyssä käytössään oma sihteeri ja assistentti, jotka pitävät huolen siitä, että päivä etenee mahdollisimman mutkattomasti. Kun arvostelu on valmis alkamaan, assistentit hakevat boksit tuomarin pöydälle numerojärjestyksessä. Tuomari arvioi eläimet yksi kerrallaan ja sihteeri kirjaa arvostelun erilliselle kaavakkeelle. Tämän jälkeen assistentti palauttaa rotan ja arvostelun boksipöydälle. Rottien omistajat voivat tällä välin ottaa rennosti, rupatella toisten näytteilleasettajien kanssa ja ihastella muita näyttelyssä mukana olevia rottia. Arvostelua voi toki halutessaan jäädä kuuntelemaan, kuitenkin tuomarin työskentelyä häiritsemättä. Myös kaikki omaa rottaa koskevat asiat, esimerkiksi virheet näyttelyluettelossa, tulee toimittaa tuomarin tietoon sihteerin tai assistentin kautta!

Kun kaikkien näytteluluokkien arvostelut on saatu päätökseen, tuomarin on aika valita päivän voittajat. Tuomari voi halutessaan pyytää tässä vaiheessa eläimiä uudelleen nähtäväksi, joten boksit numeroineen kannatta jättää näkyville senkin jälkeen kun rotat ovat jo käyneet arvostelussa. (Poikkeuksena tilanteet, joissa assistentti pyytää laittamaan boksin sivuun syystä tai toisesta.)  Arvostelut sen sijaan olisi suositeltavaa kerätä talteen, etteivät vahingossa joudu hukkaan; tämä myös helpottaa assistenttien työtä.

Näyttelyn päätteeksi jokaisen näyttelyluokan sihteeri ja tuomari jakavat yhdessä palkinnot päivän parhaille eläimille, ja tämän jälkeen rotat ovat valmiita lähtemään kotimatkalle. Palkintojen jaon jälkeen voi, ja kannattaa käydä juttelemassa tuomarin kanssa, mikäli jokin kohta arvostelussa on jäänyt askarruttamaan!

Näytteilleasettajien on syytä varautua siihen, että näyttelyssä menee koko päivä. Näyttelypaikoilla on yleensä kanttiini, jossa myydään kahvia ja muita virvokkeita sekä pientä purtavaa. Yhdistys pystyy tarjoamaan lounaan ainoastaan työntekijöille, joten omia eväitä on hyvä olla mukana, etenkin jos näyttelypaikan lähellä ei ole sopivia ruokapaikkoja tai kauppoja.

Vaikka päivät ovat usein pitkiä, näyttelyssä on hyvä ja hauska tunnelma ja aina oppii paljon uutta! Tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat harrastajat! 🐀