1800-luvulla Euroopassa aloitettiin pyydystämään isorottia tapahtumia varten. Rottien pyydystäjät kiinnittivät huomiota erikoisiin värimuunnoksiin. Näin alkoi isorotan kesyttäminen ja jalostaminen. 1800-luvulla kesytetyt rotat löysivät tiensä tieteellisiin tutkimuksiin ja yksityishenkilöt ottivat niitä lemmikeikseen. Ensimmäisen kerran kesyrotta osallistui näyttelyyn Iso-Britanniassa vuonna 1901.

Kesyrotta on isorotasta kesytetty muoto.

Kesyrotat sopivat lemmikiksi lähes kaikille, jotka haluavat lemmikin jonka kanssa voi seurustella ja joka kiintyy omistajaansa. Kesyrotat ovat fiksuja, ja niille voi opettaa erilaisia temppuja. Vaikka kesyrotat ovat pääasiassa hämäräajan aktiiveja, ne oppivat omistajansa vuorokausirytmin helposti. Kesyrotat ovat laumaeläimiä, ja niitä tulisikin olla aina vähintään kaksi samaa sukupuolta olevaa yksilöä, mieluiten enemmänkin.

Kesyrotta on kuin koira minikoossa.

Rotilla on 16 hammasta. Etuhampaita on neljä, kaksi ylhäällä ja kaksi alhaalla. Loput hampaat ovat poskihampaita, rotilla ei ole lainkaan kulmahampaita tai välihampaita. Rottien hammaskiille on väriltään oranssinkeltaista. Kiillettä on vain hampaiden etupinnassa, tämän ansiosta hampaat pysyvät terävinä. Kaikki hampaat ovat avojuurisia ja ne kasvavat koko eliniän ajan, poskihampaat hitaammin kuin etuhampaat. Avojuuriset hampaat voivat liikkua hieman sivusuunnassa, ja tästä syystä rottien hampaat voivatkin välillä näyttää harottavan eri suuntiin. Rotta voi narskutella hampaita ollessaan peloissaan tai vihainen, mutta yleensä narskuttelu on merkki tyytyväisyydestä. Joskus tyytyväisyysnarskutteluun yhdistyy vielä hassulta näyttävä silmien muljauttelu.

Kesyrotilla on yhteensä 18 sormea ja varvasta. Etutassuissa on vain neljä sormea per tassu, koska rotilla ei ole peukaloa.

Vain peukku puuttuu!

Kuva © Tellu Sonne

Häntä on pitkä ja lieriömäinen. Hännän pinnalla on 210 suomurengasta. Häntä toimii rotalla tasapaino- ja tarttumaelimenä. Tämän lisäksi hännällä on tärkeä tehtävä lämmönsäätelyelimenä. On tärkeää, että häntä on puhdas, ja se onkin hyvä pestä säännöllisesti.

Numerotietoa

Ruumiinlämpö37,0-38,2 °C
Sopiva huonelämpötila18-25 °C
Sopiva ilmankosteus40-60 %
Astutusikä5-10 kk
Minimi astutuspaino350 g
Kantoaika21-24 vrk
Korvakäytävät avautuvat2,5-3,5 vrk
Etuhampaat puhkeavat8-10 vrk
Silmät aukeavatnoin 14 vrk
Sukukypsyys5 viikkoa
Luovutusikä5-6 viikkoa
Luovutuspainovähintään 100 g
Paino aikuisena keskimäärinnaaraat 300-450 g
urokset 600-750 g
Elinikä keskimäärin1 ½ – 2 ½ vuotta

Taksonomia

kuntaEläimet, Animalia
pääjaksoSelkäjänteiset, Chordata
alajaksoSelkärankaiset, Vertebrata
luokkaNisäkkäät, Mammalia
lahkoJyrsijät, Rodentia
alalahkoMyomorpha
heimoMuridae
alaheimoHiiret ja rotat, Murinae
sukuRotat, Rattus
lajiRotta (isorotta), Rattus norvegicus

Lähteet: