Kesyrotat kannattaa hankkia Lemmikki- ja showkesyrotat ry:n viralliselta kasvattajalta, tai virallisen kasvattajan suosittelemalta aloittelevalta kasvattajalta, jolla ei vielä ole kasvattajanimeä. Kysy poikasia kasvattajan toivomalla tavalla. Osa kasvattajista toivoo poikaskyselijän soittavan, osa taas haluaa mieluummin yhteydenotot sähköpostiin. Tekstiviestillä poikasia ei tule kysellä. Jos soitat, muista asialliset soittoajat. Varaudu kertomaan itsestäsi ja siitä, millainen koti rotille on tarjolla (häkki yms.). Nämä asiat on hyvä kirjoittaa jo ensimmäiseen viestiin. Rottia etsivän ei tarvitse olla rottaekspertti, kasvattaja kyllä neuvoo, jos on kysyttävää vaikkapa häkin tai ruokinnan suhteen. Ei siis hätää, jos et vielä tiedä millainen häkki rotille tulee olemaan. Pääasia on, ettei yhteydenotossa ole pelkästään hintakysely ilman tietoa siitä, kuka rottia etsii, se ei ole kovin luottamusta herättävä lähestymistapa.

Kasvattajat eivät myy rottia yksineläjiksi. Kesyrotat ovat laumaeläimiä, ja niitä tulisikin olla aina vähintään kaksi samaa sukupuolta olevaa yksilöä, mieluiten enemmänkin. Rottien ei toki tarvitse olla samasta poikueesta ja olemassaolevaan laumaan voi myöhemmin lisätä poikasia.

Poikasten muuttopäivä

​Kun tulet noutamaan poikasia, varaa mukaan jyrsijöille tarkoitettu kuljetusboksi. Näitä saa hyvin varustetuista eläinkaupoista. Kannattaa heti hankkia riittävän iso boksi, joka käy myös täysikasvuisille rotille. Pahvilaatikko ei käy rottien kuljettamiseen. Kuljetusboksi laitetaan kassin sisään, jotta poikasilla on oma rauha ja jossa ne ovat samalla myös suojassa tuulelta ja viimalta. Talvella boksin ympärille on hyvä laittaa lisäksi fleece/viltti tms. etteivät pienet vilustu kylmässä. Kesäisin boksin voi peittää vaikka ohuella lakanalla, niin poikaset eivät altistu suoralle auringonpaisteelle, ja tuntevat olonsa turvalliseksi boksissa. Kuljetusboksiin laitetaan kuivikkeita pohjalle, ja kurkkua tai viinirypäleitä matkaevääksi poikasille, näin myös turvataan nesteen saanti matkan aikana. Myös kuivamuonaa kannattaa laittaa, varsinkin, jos matka on pitkä. Ruokakuppia tai juomapulloa ei kannata boksiin virittää, juomapullo saattaa vuotaa, kun boksi tärisee matkan aikana, ja ruokakuppi aiheuttaa vaaratilanteen liikkuessaan boksin sisällä, mikäli tulee äkkijarrutus.

Kysy etukäteen, paljonko poikaset maksavat, ja varaa mukaan tasaraha. Osalle kasvattajista saattaa sopia maksu Mobilepaylla tai tilisiirtona, tästäkin kannattaa kysyä jo etukäteen. Saapuessasi noutamaan poikasia ole täsmällinen. Mikäli näyttää, että myöhästyt sovitusta ajasta, on hyvä ilmoittaa kasvattajalle myöhästymisestä joko viestillä tai soittamalla. Lisäksi olisi hienoa, että ennalta sovittaisiin montako ihmistä on tulossa noutamaan rottia. Kasvattajat yleensä toivovat, että poikaset noutaa niiden ostaja, eikä ylimääräisiä henkilöitä tule. Kyseessä kun on kuitenkin kasvattajan koti. Mukaansa rotat saavat sukutaulun sekä usein myös kirjallisen hoito-ohjeen. Osa kasvattajista antaa rottien mukaan myös hieman tuttua kuivamuonaa. Lemmikki- ja showkesyrotat ry:n kasvattajat tarjoavat rotille koko niitten eliniän kestävän tuen rotta-asioissa. Kuulumisia saa laittaa, vaikka ei kysyttävää olisikaan, kasvattajista on aina todella mukava kuulla miten kasvateilla menee ja mahdollisesti saada kuviakin silloin tällöin.