Yhdistys

Kasvattajaesittely: Valkyria’s

Motto: En kasvata älyä

Alussa oli…

Kaksi naarasrottaa, uutuuttaan kiiltävä häkki ja intoa puhkuva tuore harrastaja.

Ensimmäiset lemmikkirottani hankin nyt jo edesmenneestä Sanders-rottalasta elokuussa 2008. Tytöt olivat kumpikin rexejä, Doris siamese seal point ja Nuppu blue hooded. Jouluun mennessä häkin koko oli kasvanut, ja isompaa häkkiä asutti jo viisi tyttöä.

Muuttaessani yhteen puolisoni kanssa meille oli tärkeää, että rotat saavat oman huoneen. Vuoden yhteiselon jälkeen rottien tuhoamien nettipiuhojen määrä oli jo melkoinen, ja myös turvallisuusnäkökulmasta rottaturvalliseksi askarreltu huone tuntui paremmalta vaihtoehdolta.

Vuonna 2010 uskaltauduin ensimmäiseen näyttelyyn Helsingin Messukeskukseen, ja heti vuotta myöhemmin uusin kokemuksen. Tällä kertaa tosin kotiuduin näyttelystä kahden sijoitusuroksen ja juoksupyörän kanssa… Tästä alkoikin sitten aktiivinen näyttelyissä juoksentelu, ja vuosien saatossa paikallistuntemus on kasvanut valtaisasti, tai ainakin pikkukylien seuraintalojen osalta.

Kasvatuksen lyhyt historia:

Kasvatukseni alkoi hieman salakavalasti vuonna 2013, kun rakas ystäväni sekä mentorini Saija antoi käyttööni sievän naaraan. Alkuun rottalassa syntyi martenia, pewiä ja ivorya, mutta hyvin pian myös pointilliset liittyivät seuraan. Burmeset ja wheaten burmeset valloittivat häkkejä tasaiseen tahtiin, ja lopulta marten jäi pois kasvatuksesta 2016, samoihin aikoihin kun suoritin kasvattajakurssia. Marteneilla on kuitenkin edelleen oma paikkansa sydämessäni, ja onpa niitä maskotteina täällä silti näkynyt.

Burmesesta ja wheaten burmesesta kasvatus laajeni vähitellen myös sable burmeseen sekä siameseen, simskut ovatkin ensirakkauteni ja voi sitä tunteiden paloa, kun ensimmäiset omat siameset täällä syntyivät. Wheaten burmeseen keskittyminen lisäsi valikoimaan myös agoutin. Uusin tulokas on silvermane, ja se onkin ollut hyvin mielenkiintoinen muunnos kaikin puolin.

Tuontieläimiä rottalaan on (luonnollisesti asianmukaisen karanteenin kautta) saapunut Puolasta, Tšekeistä, Liettuasta, Latviasta, Virosta sekä Ruotsista.

Rottalassa syntyneet muunnokset kautta aikain:

Black, russian blue, pew, marten (kummatkin silmävärit), ivory, silvermane (useammassa eri värissä), agouti, amber, himalayan, siamese (molemmilla silmäväreillä) seal, agouti ja russian blue point, burmese, wheaten burmese, sable burmese, sable wheaten burmese. Näiden enemmän tai vähemmän tarkoituksella aikaansaatujen eläinten lisäksi rottalaa ovat kaunistaneet chocolate, blue, cinnamon, agouti marten, husky sekä irish ja berkshire.

Nykyhetki:

Tällä hetkellä häkkien täytteenä asustelee silvermaneja, burmese-muunnoksia, simskuja sekä muutama black sekä agouti. Laumoja on tällä hetkellä kolme, kaksi uroslaumaa ja yksi naaraslauma. Häkkeinä rottalassa on Critter Nationeja sekä Liberta Explorereita, enkä enää suostu käyttämään muita kuin kokonaan aukeavilla ovilla varustettuja häkkejä. Rotat ulkoilevat säännöllisesti ja osan kanssa treenaan myös temppuilua, mikä on hyvin antoisaa puuhaa sekä rotille että minulle.

Teen yhteistyötä useamman kasvattajan kanssa, joten rottalassa vierailee myös zayaseja, tearcmireja sekä stardusteja. Yhteistyö sekä genetiikasta ja muusta rottiin liittyvästä keskusteleminen onkin rottien jälkeen tämän harrastuksen paras juttu.

Olen yhdistysaktiivi, ja tällä hetkellä toimin Lemmikki- ja showkesyrotat ry:n puheenjohtana. Minulla on lemmikkiluokan tuomarioikeudet, ja opiskelen UML-tuomariksi. Näyttelyiden järjestelyssä tykkään eniten ideoida palkintoja sekä muuta oheistoimintaa.

Kasvattajanimeni on Suomen kani- ja jyrsijäliiton hyväksymä.

Luonne, terveys.. ja mikä muu?

Hyvä tyyppi. Hyvin rakennettu jyrsin on ehdottomasti tällä listalla se kolmas tärkeä asia, kun valitsen jalostuseläimiä.

Suurin saavutus:

Sijoituskotiurani alkoi aikanaan katselmuksessa olevan muunnoksen parissa, ja ehkä siitä syystä olen ollut osallisena useamman uuden muunnoksen tuomisessa rotumääritelmään. Olen myös hyvin ylpeä eläinteni tyypistä sekä luonteista.

Olen myös onnistunut kasvattamaan useamman näyttelyssä menestyneen eläimen.

Pahin moka:

Oman intuition kuuntelematta jättäminen. Tämä pätee niin ihmisiin kuin eläimiinkin.

Lempimuunnos:

Siamese seal point.

Parasta rotissa:

Seurallisuus, leikkisyys.

Huonointa rotissa:

Lyhyt ikä. Porsastelu.

Tulevaisuuden haaveet:

Haluaisin vielä työstää russian-muunnoksia jonain kauniina päivänä.

Valkyriasit muualla: Kotisivut, IG, FB, TT