Yhdistys

Rottien joulu

Keräsimme tähän artikkeliin muutamia ehdotuksia siitä, miten ilahduttaa talttahampaita juhlapyhinä. Lisäksi riippumaton testiryhmä arvosteli tuotteet nk. papanaskaalalla, viiden papanan maksimilla. Bonuksena myös omistajan viihdepisteet. Hommaa selkeyttääksemme jaoimme lahjat kahteen kategoriaan, ostettuihin ja itsetehtyihin.

Ostolahjat:

  • erilaiset älypelit
  • huiskalelut
  • kiipeilyvarusteet
  • herkut

Itse tehdyt lahjat:

  • riippumatot
  • leivotut herkut

Trixie Dog Turn around-älypeli

Magotti, 6 viikkoa: OMG TOSI KIVA!! Saako lisää namia? Annan 3/5 papanaa tälle.

Pilli, 20 kuukautta: Lisää namia! 5/5 sillä edellytyksellä, että joku muu pyörittelee.

Omistajan viihdepisteet: 5/5, riisimurosateessa istuvat rotat ovat erittäin hupaisaa seurattavaa.

HUOM! Koska lelu on tarkoitettu koirille, se on melko korkea. Lelua kuitenkin käytetään ahkerasti, kun se sijoitetaan esimerkiksi mökin viereen. Putkien päihin on valittavissa kaksi erilaista korkkivaihtoehtoa, jotka mahdollistavat eri kokoisten herkkujen käytön. Kuva sekä tuote: Zooplus.

Trixie Dog Activity Flip Board

Magotti: OMG!! Tosi kiva! Mitä sillä tehdään? Missä namit? 5/5, en kyllä oikein tajunnut tätä mut se haisi hyvälle!

Pilli: Mjahas, arvollinen vastustaja ylivertaiselle älylleni. Tästä ei ole minulle mitään vastusta. 4/5, koska joku muu voi varkailla herkun nenän edestä.

Omistajan viihdepisteet: 5/5, on palkitsevaa havaita, kuinka fiksuja omat lemmikit ovatkaan.

Lelu on erittäin tukevarakenteinen, mutta silti helposti rottien käytettävissä. Kuva sekä tuote: Zooplus.

Snackball

Magotti: OMG VROOOOOOOOOOM!! 5/5 moikku!

Pilli: Tässä. Pallossa. On. Liian. Vähän. NAMIA! 1/5, ei kerkeä edes osille.

Omistajan viihdepisteet: 3/5, lelu ei ole se suosituin, mutta kelpaa kyllä, jos herkut ovat riittävän hyviä.

Pallo on kovaa muovia, ja siinä on säädettävä syöttöaukko. Kuva sekä tuote: Zooplus.

Trixie Grand -riippusilta

Magotti: *rouskrousk* Äiti kato, mä oon täällä! 5/5!

Pilli: *zzzzzzzzz* Hä? 5/5, maha mahtuu hyvin roikkumaan.

Omistajan viihdepisteet: 5/5, juurikin roikkumahojen takia.

Kestosuosikki vuodesta toiseen. Kiinnityshakaset ovat tosin niin lähellä tikasosaa, että silta täytyy kiinnittää kattoon esim. pidemmällä ketjulla. Kuva sekä tuote: Zooplus.

Trixie Playground Natural Living for Parakeets

Magotti: OMG JEEEE! Äiti kato, ilman käsiä! 5/5!

Pilli: 2/5, koska ipana osaa kiivetä perässä.

Omistajan viihdepisteet: 5/5, poikasten touhu on söpöä, aikuisten urosten taas huvittavaa.

Teline on pieni, joten häkkiin laitettavaksi sitä ei voi suositella. Ulkoilualueella se sen sijaan on ollut hitti. Kuva sekä tuote: Zooplus.

Huiskalelut

Magotti: VROOOOOOOOOOOOM!! TAPAN! 5/5!

Pilli: VROOOOOM!! SAALIS ON MINUN!! 5/5.

Omistajan viihdepisteet: 5/5, tällä saa vauhtia laiskempiinkin yksilöihin, ja suurten saalistajien katselu on varsin hilpeää puuhaa.

Tämän tyyppinen lelukeppi on paitsi varsin kohtuuhintainen, myös hintaansa nähden erittäin viihdyttävä lelu. Kuva sekä tuote: Zooplus.

Herkut (esim. jogurttinapit)

Magotti ja Pilli: 10/5, voidaan ottaa lisää!

Omistajan viihdepisteet: 5/5, mikä nyt olisi söpömpää kuin ruokailevat eläimet? Tosin, jos herkkuna on kuorellinen pähkinä, siitä aiheutuva meteli tappaa yöunet erittäin tehokkaasti.

Itsetehtyjen lahjojen osalta raati jääväsi itse itsensä potentiaalisten herkkutappioiden pelossa. Myös omistajan viihdepisteiden määrittely muuttui pikemminkin luovaksi kielenkäytöksi. Oheinen tonttulakkiriippu (ohje englanniksi) haastaa paitsi avaruudellisen hahmottamiskyvyn, myös matemaattiset kyvyt. Ainakin osittain vähemmän insinöörikykyjä vaativia malleja on esimerkiksi Ratropoliksen sivulla.

Herkkuja voi esimerkiksi leipoa itse, tai kuivattaa joko kuivurissa tai uunissa. Suuren suosion saavuttaneiden keksien ohjeen voit halutessasi tulostaa alapuolelta

.Myös riisipuuro maistuu rotille, kuten ihmisillekin. Helppo uuniriisipuuro ei vaadi sekoittelua tai kattilan vahtaamista, joten keittiötouhuilta säästyvän ajan voi käyttää esimerkiksi siimahäntien kanssa seurusteluun.

Myös erilaiset virikelahjat ovat rottien mieleen: WC-paperirullan sisään piilotetut herkut kuten rottakeksit, koirankeksit tai vaikka kuorelliset pähkinät tuovat vipinää häkkiin ja rotat viihtyvät pitkäänkin pakettejaan tutkien. Lisäksi erilaiset isommat pahvilaatikot voi täyttää virikelaatikoiksi: laita sisään esim. rotille sopivaa pesämateriaalia (esim. haapapuusuikale/Millamore tai muu vastaava kuivike), erilaisia kuivattuja yrttejä (esim. Hoikan Herkku) kuten vadelmanlehti, kuivattu nokkonen, tai vaikka revittyä paperia, joiden joukkoon voi heittää kourallisen rottien herkkuja. Rotat pääsevät toteuttamaan luonnollisia vaistojaan etsiessään herkkuja virikelaatikosta ja ne ovat ainakin meillä olleet aina iso hitti.